Publicitate | Harta site | Contact

Spy Shop_logo_22

 

Helinick logo_portal_24

 

Tetra Sistems_logo_2_portal

 

 

 

 

 

 

Angel Eyes_logo_portal_2024

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Premium Security_logo_nou

 

 

 

 

Gal Security_logo_portal

 

 

 

 

 

 

 

 

Eisol logo

 

RDIF logo 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Power Solutions logo

 

Principiile si practica afacerilor de securitate privata

Mediul de afaceri tot mai concurential, teama unora dintre noi, a dus in tara noastra la o practica care dauneaza foarte mult conceptului de securitate: tendinta de a privi securitatea ca un lucru obligatoriu legal si nu o necesitate, fapt care face ca pretul sa aiba dreptul de decizie asupra unui proiect de securitate si nu calitatea produselor sau profesionalismul executantului.

Exact din acest motiv este imperios necesar ca o serie minima de caracteristici sa fie respectate in orice proiect de securitate.

Odata cu tehnologizarea in “masa” si accesul masiv la informatii a devenit “la moda” sa ai montat un sistem de supraveghere video. Foarte putini dintre noi realizeaza importanta unui sistem de alarma antiefractie, sistem care ne ajuta sa minimizam efectele unei intrari prin efractie, in foarte multe cazuri chiar sa prevenim aceste evenimente nedorite.

Ideal ar fi sa avem instalate ambele sisteme, alarma si supraveghere video, care integrate pot fi numite un sistem electronic de securitate.

Cel mai important factor in montarea oricarei componente a sistemului electronic de securitate este, pe langa consultanta si calibrarea corecta a necesitatilor, calitatea echipamentelor folosite. Si cand vorbim de calitate a echipamentelor trebuie pus un accent foarte mare pe calitatea accesoriilor necesare: cablu, mufe, surse de alimentare, etc., accesorii care pot cu usurinta sa ajunga pana la 30% din valoarea lucrarii si a profesionalismului societii instalatoare. Aici putem folosi un exemplu pe intelesul tuturor: chiar daca avem cea mai performanta camera video instalata si trasportul informatiei se face pe un cablu de slaba calitate rezultatul va fi in cel mai fericit caz mediocru.

Tema alegerii echipamentelor, accesoriilor si diferentele dintre o societate care se respecta este atat de vasta incat vom aborda acest subiect intr-unul din numerele viitoare.

Rolul securitatii
Intre securitatea intr-o organizatie si securitatea casnica poate fi cu usurinta facuta o similitudine, mai ales ca nu pot exista una fara cealalta.

Putem incepe studiul despre securitatea intr-o organizatie prin a evidentia importanta deosebita care se acorda securitatii, fapt evidentiat si prin studiile psihologului american Abraham Maslow care a facut o ierarhizare a necesitatii umane, numita de el “piramida trebuintelor umane fundamentale”:

1. Necesitati de subzistenta
2. Necesitati de securitate
3. Necesitati de dragoste si acceptare
4. Necesitati de statut social
5. Necesitati de autoactualizare

Ierarhia recunoscuta in standardele actuale de specialitate pozitioneaza mai nou securitatea tot pe locul doi, la fel ca Abraham Maslow, intarindu-ne astfel convingerea asupra faptului ca intr-o organizatie securitatea este pe primul loc, la egalitate cu necesitatea de subzistenta, care transpusa intr-o societate reprezinta insasi motivul existentei acesteia.

Este foarte simplu de inteles ca nevoia de securitate a ocupat un loc foarte important de-a lungul timpului, lucrurile ramanand neschimbate in mare parte a istoriei, perioadele in care securitatea a coborat pe un alt nivel putand fi nominalizate si considerate “exceptia care confirma regula”. Aici putem aminti perioada de domnie a lui Vlad al III-lea Tepes, perioada in care orice tentativa de atentare asupra securitatii si bunurilor era pedepsita aspru.

Dupa montarea sistemului electronic de securitate cei mai multi beneficiari uita ca acesta, ca orice alt echipament sau utilaj, trebuie intretinut corespunzator, intretinere deloc costisitoare si care face ca durata de viata a echipamentelor sa fie intrecuta doar de durata morala de viata, practic ne putem asigura buna functionare a echipamentelor pana in momentul in care le vom inlocui cu altele mai performante.

De ce este nevoie de contract de intretinere si pe perioada garantiei?

In cazul sistemelor de supraveghere video (CCTV):
- La un sistem CCTV este necesara curatarea de praf/panze de paianjen a camerelor video, in caz contrar eficienta acestora pe timp de noapte este foarte scazuta deoarece razele infrarosii sunt reflectate din panza de paianjen in lentila camerei;
- Unitatea DVR, deasemenea, trebuie sa fie curatata de praf, deoarece, in timp, praful va reduce semnificativ ventilarea interna a acestuia, putand duce la defectarea DVR-ului;
- In cazul in care se defecteaza hard diskul unitatii DVR, dumneavoastra veti constata acest fapt in momentul in care veti dori sa vizionati intregistrari si acestea nu exista, caz in care eficienta sistemului CCTV este compromisa;
- Datorita fluxurilor de tensiune din reteaua publica de alimentare cu energie electrica, sursele de alimentare ale camerelor, in timp, se pot decalibra, acest fapt ducand la defectarea camerelor de supraveghere conectate la acestea.

In cazul sistemelor de alarma:
- La un sistem de alarma este importanta curatarea de praf si panze de paianjen a senzorilor, pentru a nu fi compromisa eficienta sistemului: nivelul de sensibilitate al senzorului poate fi afectat, uneori putand aparea alarme false;
- Acumulatorul sistemului trebuie verificat periodic pentru a fi siguri ca asigura autonomia corespunzatoarea a sistemului in caz de intrerupere a alimentarii cu energie electrica;
- In cazul sistemelor cu comunicare a alarmelor pe telefonul privat al clientului, comunicarea trebuie verificata periodic;
- Functionarea detectorilor este foarte importanta. Desi centrala semnalizeaza majoritatea defectelor ce pot aparea la acestia, este necesara o verificare periodica, pentru a mentine eficienta maxima a sistemului in caz de efractie. In cazuri foarte rare pot aparea defecte la acestia;
- Sirenele sunt o componenta foarte importanta a sistemului de alarmare in caz de efractie. Acesta creeaza o stare de panica a infractorului, precum si (in cazul sirenei de exterior) alertarea vecinilor. De asemena, o verificare periodica a acestora este necesara.

Garantia ne asigura privind calitatatea echipamentelor si a lucrarii, dar:
-  nu garanteaza ca nu pot aparea defecte
 - nu asigura intretinerea sistemelor (curatare praf, verificare stare)
 - nu verifica periodic functionarea optima a sistemelor

Articol scris de dipl. ing. Adrian Balint, Matrix Security Systems

Anuarul Firmelor de Securitate 2024

AFS 2024_cop1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 20 vizitatori și niciun membru online