Interviu cu Managing Partner-ul Verifies, Constantin Iordache, Membru al juriului OSPA 2017
OSPA: Cat de important este un Premiu OSPA pentru o firma de securitate din Romania?
Constantin Iordache: Castigarea unui premiu OSPA reprezinta o recunoastere obiectiva, facuta dupa criterii bine stabilite, folosite si in alte tari, a excelentei in profesie. In acest moment, cred ca este un curent, un trend, de a pune pret pe acest tip de validare din exterior. Una este sa spun eu despre mine ca sunt “cel mai bun”, alta este sa spuna acest lucru despre mine clientii mei si cu totul si cu totul altceva este sa primesc recunoasterea – dupa un set de criterii standard la nivel mondial – a unui organism international independent. OSPA face exact acest lucru si intr-un fel in care nu s-a mai facut pana acum in Romania. Scepticismul unora, cum ca “ne-am adunat o mana de oameni ca sa ne mai dam niste premii intre noi” a fost spulberat de prima editie, care a demonstrat ca modul de jurizare este pe deplin obiectiv si independent.
OSPA: Chiar asa, cum se asigura aceasta independenta si obiectivitate?
Constantin Iordache: Chiar de la inceput! Modul de jurizare si de validare a candidaturilor inlatura, practic, aproape orice suspiciune de parti-pris-uri. Candidaturile depuse, sunt validate in prima instanta in Marea Britanie, iar eu – ca juriu – le primesc abia dupa validare si nu stiu nici cine a candidat si nici daca a candidat. Apoi urmeaza analiza independenta a fiecarui jurat in parte, folosind insa acelasi set de criterii-standard care sunt valabile si pentru Marea Britanie si pentru Statele Unite si pentru Romania. Cum membrii juriului provin din aproape toate sectoarele industriei: si din paza si protectie si din zona de sisteme de securitate si din zona de consultanta si din zona evaluatorilor de risc, fiecare aduce propria sa expertiza profesionala, ajutand la o analiza aproape exhaustiva a candidaturilor.
OSPA: In ceea ce va priveste, ca jurat, la ce va uitati mai intai?
Constantin Iordache: In primul si in primul rand, ma uit sa vad daca solutia, proiectul, actiunea a ajutat la ceva, daca i-a permis beneficiarului final sa-si rezolve problema, deoarece eu pot sa cred ca am “cea mai extraordinara solutie” pe care fie ca nu o cumpara nimeni, fie o cumpara unii, dar nu-i ajuta cu nimic. In al doilea rand, ma uit la ce este “extra-ordinar”, dincolo de linia a ceea ce este in fisa postului sau in cerintele clientului pentru o anume aplicatie. Daca, de exemplu, am un agent de paza din retail care a prins 100 de hoti, nu sunt impresionat, caci acesta este job-ul lui si nu este cu nimic mai special decat un agent de paza dintr-o rafinarie al carui job este de a verifica masinile la intrare. Dar daca acelasi agent vine si propune o solutie care sa descurajeze pe cineva sa incerce sa fure sau sa vina cu o idee, care ar imbunatati o procedura, atunci DA, acea persoana merita sa intre intr-un concurs de excelenta profesionala. Daca vorbim de sisteme, atunci o solutie simpla care rezolva mai multe probleme deodata, da – este ceva extra-ordinar.
OSPA: Sunt aceste “solutii simple” si multivalente cartea castigatoare pentru OSPA?
Constantin Iordache: O spun cu toata convingerea: OSPA reprezinta una din arenele unde o companie mica poate concura cu succes impotriva celor mari. Intr-un fel, OSPA a democratizat competitia dinte cei mari si cei mici in domeniul securitatii, caci o solutie inovativa dezvoltata de o companie mica poate oricand sa invinga solutiile propuse de cei mari. Am vazut de multe ori acest “scenariu”: companii mari care implementeaza sisteme de securitate integrate la mall-uri, la cladiri de birouri mari s.a.m.d. se uita, mai degraba, la proiect in ansamblul sau si pun in aplicare solutii testate, mari si scumpe. La OSPA, poate veni o companie mica, dar care este centrata pe inovatie si sa castige, caci competitia nu este intre “mare” si “mic”.
OSPA: Ai “fifty-fifty” sanse sa castigi!
Constantin Iordache: Cu conditia sa te inscrii …Vreau sa atrag atentia asupra unui aspect, anume ca insasi faptul de a ajunge in finala, de a fi nominalizat la premiile OSPA, constituie, in sine, o performanta. Mai intai trebuie sa te inscrii – ceea ce inseamna sa faci o prezentare succinta, dar care sa raspunda unor criterii si suficient de convingatoare pentru a fi validata. Apoi, ea este jurizata si nominalizata la premii, ceea ce inseamna ca un for independent si obiectiv a apreciat solutia si/sau munca ta. Daca ai castigat premiul, este senzational, dar si asa, faptul ca ai avut un proiect care a fost nominalizat la premiile OSPA constituie o medalie profesionala pe care orice firma din domeniul nostru ar trebui sa o poarte cu mandrie.
OSPA: Sunt unele firme care o pun la loc de cinste si pe pagina de net.
Constantin Iordache: Da, si sunt unele care au pus emblema “Winner of the OSPA Award” nu numai acolo ci si pe prezentarile, brosurile si pe toate documentele de corespondenta, caci este un element de vanzare extrem de puternic si multi si-au dat seama de acest lucru.
OSPA: Cum este sa fii jurat in competitia OSPA?
Constantin Iordache: Este o responsabilitate foarte mare atat fata de cei care castiga, dar mai ales fata de cei care nu castiga. Si anul trecut – si cu siguranta si in editiile care urmeaza – vor fi persoane nemultumite ca nu au castigat. Important este, din punctul meu de vedere, sa jurizez impartial si in conformitate cu criteriile obiective de jurizare, bazandu-ma pe expertiza si experienta mea profesionala. Ca jurat la OSPA, nu te bazezi pe ce stii “din piata” ci pe ce este trecut in candidatura respectiva, pe felul in care a fost ea prezentata in documentele depuse. Sunt unii care au o solutie mai buna, dar nu au reusit sa faca o prezentare pe masura, altii care au avut un PR mai bun si au venit cu o prezentare inteligenta. Si asta face parte din concurs, caci trebuie sa stii sa pui in cuvinte “povestea” aplicatiei sau a solutiei pe care o trimiti sa te reprezinte. Ca jurat, analizezi “tot pachetul” si ai, cum spuneam, o responsabilitate foarte mare, caci de recunoasterea ta, de judecata ta, vor tine seama o multitudine de actuali si/sau potentiali clienti ai concurentului.
OSPA: Si care este acel element al candidaturii – dincolo de criteriile stabilite prin statut – care va face sa spuneti: “da, aceasta este o candidatura reusita, merita sa castige”?
Constantin Iordache: Avem categorii care sunt atat de diferite intre ele! Daca, de exemplu, ai in fata o candidatura la premiul “pentru intreaga activitate profesionala” simplul fapt ca persoana respectiva are “o vechime de 30 de ani in domeniu” nu este suficient. Este important sa vezi cu ce a contribuit major persoana respectiva la dezvoltarea industriei de securitate. Daca ai in vedere, insa, activitatea unui agent de paza, te uiti la ce a facut el deosebit fata de “fisa de post”, cu ce s-a distins el si fata de colegi si fata de ce i se cerea sa faca. Faptul ca un agent de paza “a iesit din linie”, vrea sa faca mai mult si sa devina sef de obiectiv sau – extraordinar!– manager de securitate inseamna enorm . In privinta solutiilor tehnice si a consultantei avem “factorul oau!” – eleganta solutiilor, simplitatea lor sau gradul de inovatie care, in opinia mea, conteaza.
OSPA: Care sunt motoarele care determina, in acest moment, directia de dezvoltare a industriei de securitate?
Constantin Iordache: Nu as fi atat de transant incat sa spun ca “tehnologia” este factorul determinant al dezvoltarii industriei de securitate, caci de-a lungul istoriei, nevoia de “securitate” a fost mereu la baza piramidei nevoilor desenata de Maslow, iar “revolutii tehnologice” au tot fost. Orice tehnologie este o bucata de fier in lipsa factorului uman care se foloseste de ea si degeaba avem cea mai buna tehnologie cu cei mai buni agenti de securitate daca ei nu au reflexul sa o foloseasca. Eu cred ca “sfanta treime” a industiei de securitate este formata din “tehnologie”, “factor uman” si “proceduri”. Degeaba am cele mai tari monitoare si camere de CCTV plus operatorii cu cea mai buna vedere daca ei nu stiu sa analizeze evenimente si cui sa trimita rapoarte de alarmare. Daca vrem sa crestem calitativ aceasta industrie, trebuie sa dezvoltam tehnologia si, in acelasi timp, sa cream proceduri care devin reflexe pentru agenti.
OSPA: Dar care e cea mai mare problema cu care se confrunta industria securitatii din Romania?
Constantin Iordache: Unii spun cresterea salariului minim pe economie, dar eu cred ca, mai degraba, ea este un factor pozitiv, caci ne obliga sa gasim solutii, sa inovam, sa crestem nivelul de pregatire al agentilor ca sa putem opera tehnologii noi si sa putem cere tarife mai mari etc. Daca ar fi sa fie undeva o problema, ar fi ca Statul sa asigure un teren competitional egal pentru toti operatorii, astfel incat nimeni - dar nimeni! – sa nu poata opera sub costurile legale, sa lucreze “la negru” sau sa faca evaziune. Nu poti sa operezi in pierdere 10 ani la rand si sa nu te intrebe o data macar ANAF-ul de unde ai bani acasa sa-i aduci la firma!
OSPA: In fine, o previziune pentru OSPA 2017?
Constantin Iordache: Eu cred ca va fi o editie interesanta, in care avem mai multe categorii de premii si in care – cu siguranta! - vom avea mult mai multi competitori. Daca anul trecut am avut prima editie – o noutate – anul acesta vom avea o editie “de confirmare”, iar de la anul vom putea vorbi de “o traditie”. Industria are nevoie de Premiile OSPA – de recunoasterea calitatii si a excelentei in domeniu de catre o entitate independenta, conform unor standarde internationale – care sa vina si sa completeze armonios celelalte premii si topuri oferite de jurnalisti.
Dl. Constantin Iordache este Managing Partner Verifies, companie de consultanta in domeniul de securitate, companie specializata in dezvoltarea de solutii de securitate, ce ajuta companiile sa selecteze cele mai eficiente solutii si servicii de securitate si cei mai potriviti furnizori de securitate.
Compania sa de consultanta este in acelasi timp si un furnizor de programe de training si pregatire profesionala destinate cresterii competentelor personalului de securitate de la nivelul de baza pana la pozitii de top, dar si servicii de recrutare si executive search in domeniul de securitate, fiind singura companie focusata doar pe industria de securitate.
Dl. Iordache a intrat in domeniul consultantei de securitate dupa o cariera de succes in sectorul securitatii private. Totodata el este fondatorul blogului Securitate in Romania - blog destinat industriei de securitate si Clubului de Securitate, o initiativa de networking profesional care isi doreste sa faciliteze schimbul de informatii si bune practici intre profesionistii din securitatea privata.
A consemnat Ovidiu Constantinescu.