Publicitate | Harta site | Contact

Spy Shop_logo_22

 

Helinick logo_portal_24

 

Tetra Sistems_logo_2_portal

 

 

 

 

 

 

Angel Eyes_logo_portal_2024

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Premium Security_logo_nou

 

 

 

 

Gal Security_logo_portal

 

 

 

 

 

 

 

 

Eisol logo

 

RDIF logo 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Power Solutions logo

 

Interviu cu Nicolae Molnar, castigator OSPA Romania 2017 la categoria „Consultanti de Securitate (Evaluatori de Risc la Securitate Fizica)”

Nicolae Molnar este absolvent al Facultatii de Drept in 1997, iar din 2017 s-a inscris si urmeaza cursurile Universitatii Petru Maior din Targu Mures, specialitatea Studii de Securitate. A urcat pas cu pas in ierarhia firmelor de securitate, de la simplu agent in 1992 pana la pozitia de director general/asociat unic in 2001, obtinand pe parcurs calificarile de Manager de Securitate, Consultant de Securitate si Evaluator de risc la securitate fizica. Este preocupat permanent de evolutia echipamentelor si procedurilor in domeniul securitatii private si este de parere ca, PREVENTIA este cel mai important lucru in Securitate.

Juriul OSPA a considerat ca: “Trebuie remarcata scalabilitatea proiectului si contributia la constientizarea clientului privind riscurile de securitate fizica.”

OSPA: Ne revedem la jumatate de an dupa Gala Premiilor OSPA Romania, editia 2017. Va mai aduceti aminte cum a fost?
Nicolae Molnar: A fost o mare surpriza, o uimire totala. Fara cuvinte… Sincer, eu am fost fericit in momentul in care am vazut ca sunt printre finalisti, caci este o bucurie enorma sa fii desemnat „printre cei mai buni din tara”.  Apoi, soc! Am fost desemnat „cel mai bun”. Eu consier, insa, ca ca diferenta intre „printre cei mai buni” si „cel mai bun” este asa de mica, incat tind sa cred ca ceea ce a facut diferenta a fost ca in ziua aceea norocul mi-a suras mie.  

OSPA: Sa fi fost doar norocul?
Nicolae Molnar: Sau, poate, a fost ceea ce a cautat juriul. Din punctul meu de vedere, sa faci performanta in domeniul tau inseamna sa fii considerat „printre cei mai buni”, caci de la un anume nivel incolo, diferentele sunt atat de mici incat oricare ar fi putut fi desemnat „cel mai bun”. Acesta este si motivul pentru care eu, in seara aceea, eram mutumit ca am prins „finala”.

OSPA: Cat conteaza in industria de securitate privata sa fii „printre cei mai buni”? A fi „cel mai bun” ofera avantaje palpabile sau este o chestiune de multumire personala?
Nicolae Molnar: Sigur ca este important sa fii considerat „printre cei mai buni” si este, in acelasi timp, o chestiune de multumire personala, ca cineva apreciaza ca te stradui ca ceea ce faci, sa faci bine. Probabil pentru cei care sunt in polii de decizie, in Bucuresti, de exemplu - conteaza foarte mult cand iau un premiu de excelenta. La noi, in Ardeal, poate aspectele accestea „palpabile” conteaza mai  putin. Conteaza mai mult sa stie lumea ca esti bun, cea mai buna „reclama” fiind recomandarea directa a beneficiarului, nu titlul de „cel mai bun”.  Pentru mine, personal, care am luat-o de jos in aceasta meserie, de la agent de paza si pana la director a doua companii din domeniu, conteaza foarte mult si ca  nu  am trecut prin  aceasta „ meserie” ca un pasager clandestin, care trece fara  sa lase nimic in urma.

OSPA: Ati luat-o de jos…
Nicolae Molnar: In 1992 eram agent de paza, acum am doua firme: una de paza, care ofera tot spectrul de servicii, de la paza la transport de valori - si una de consultanta in domeniul securitatii private. De 21 ani noi transportam bani si valori pentru Banca Transilvania, fiind unul dintre principalii  transportatori de valori din Ardeal

OSPA: In ce directie va indreptati?
Nicolae Molnar: Ma voi axa pe domeniul consultantei, manageriatului de securitate si pe serviciile de transport de valori. Nu cred ca serviciile de paza umana, asa cum sunt ele acum, mai au un viitor pe termen lung. Eu cred ca in 3-5 ani, 80% din serviciile de paza cu agent vor disparea.

OSPA: Sa fie viitorul chiar asa de sumbru?
Nicolae Molnar: Eu ma uit la doua lucruri: la calitatea oamenilor si la costuri si observ un trend, acela ca in timp ce costurile cu forta de munca au crescut abrupt, calitatea oamenilor care vin in industrie scade, ceea ce inseamna ca, asa cum este ea acum, paza nu mai este eficienta. Avem mare nevoie de o cultura in securitatea privata.

OSPA: Aceasta fara sa punem la socoteala rolul tehnologiei in industria securitatii…
Nicolae Molnar: A, desigur, tehnologia va avea un rol central si va fi catalizatorul sinergiilor din domeniul nostru. Revenind la paza, ea va fi facuta de un om care supravegheaza echipamente si echipaje mobile, concentrate pe zone de aproximativ 5-10 km pentru a fi eficiente, care vor interveni strict atunci cand situatia o cere.

OSPA: Si atunci intreaga industrie a securitatii are o fereastra de oportunitate dupa care…
Nicolae Molnar: O, nu! Industria securitatii a inceput de mult sa se reinventeze in acest sens. Ce are, insa, de facut acum industria de Securitate este sa-si invete si sa-si convinga beneficiarii ca mai bine investesc in securitatea electronica decat in paza. In paza „azi ai  agent de paza, azi nu  mai ai agent de paza” pentru ca agentul se hotaraste brusc sa plece fara explicatii,  in schimb  sistemul electronic ramane.

OSPA: Sa revenim un pic si la risc si gestionarea riscului, caci – pana la urma – consultanta in domeniul riscului la securitatea fizica v-a adus premiul OSPA Romania 2017. Cum vedeti viitorul analizei de risc la securitatea fizica?
Nicolae Molnar: Lumea, incet-incet, incepe sa inteleaga despre ce e vorba cu evaluarea riscului la securitatea fizica si noua legislatie in domeniu. Poate mai trebuia – si inca trebuie – explicat mai bine. Suntem cativa – oameni, firme (aproximativ 1.000 de evaluatori la peste 1,2 milioane de firme, cu multe puncte de lucru, banci, retail) – care, prin natura experientei noastre anterioare putem sa-i consiliem pe beneficiarii serviciilor noastre ce se poate face pentru a-si gestiona riscurile de securitate. Sa fie clar, securitate absoluta, 100%, nu exista.

OSPA: Exista riscuri in realitatea fizica si in lumea virtuala. Care sunt mai periculoase? Care sunt mai mari, care sunt mai mici?
Nicolae Molnar: La noi, in Ardeal, multi cred ca securitatea electronica este foarte importanta si ca riscurile din lumea virtuala sunt in prezent extrem de acute. Dar sunt unii care inca se simt in siguranta daca-si pun la poarta un lacat mai mare si se simt bine daca vad un agent de paza ca patruleaza si pierd esenta. Ce trebuie facut este implementarea unor cercuri de securitate concentrice, care includ si securitatea electronica si, mai ales, securitatea informationala. Ideal este sa reusesti un mix intre securitatea fizica, cea electronica si informationala, plus o polita de asigurare corespunzatoare.  
OSPA: …adica sa-ti asiguri spatele fizic, sa-ti asiguri spatele informatic si sa-ti asiguri spatele legal.
Nicolae Molnar: La noi, in Ardeal, asta s-ar numi un „vegyes”, un amestec din toate. Eu, in mod curent imi sfatuiesc clientii sa plasese o parte din riscuri si la firmele de asigurari, la fel cum am facut si eu cu ambele firme pe care le conduc. Nu stii niciodata ce surprize iti poate rezerva soarta.

OSPA: Aveti doua firme, una de paza, una de consultanta in domeniul analizei de risc. Cu cea de a doua ati castigat un premiu OSPA Romania. Ce faceti, o inscrieti si pe a doua, la OSPA 2018?
Nicolae Molnar: Nu.

OSPA: De ce? Vreti sa va retrageti in glorie, ca sa zic asa?
Nicolae Molnar: Nu, nu o sa o inscriu din trei motive: a) nu sunt un vanator de trofee; b) nu trebuie sa-mi dovedesc mie nimic si c) cred ca viitorul este al analizei de risc, nu al pazei. In 2017 am avut un proiect frumos pe care l-am facut cap-coada si la care am avut toata libertatea sa creez. Am dezvoltat un sistem de securitate la un depozit de tigari, un obiectiv cu potential mare de sustragere si pe care l-am facut „aproape perfect ”. Perfectiune in securitate nu prea exista pentru ca tot timpul este unul mai inovator decat tine. Am vrut sa-l fac cunoscut, sa-l impartasesc cu ceilalti colegi din industrie, sa vada lumea cum gandesc si nimic mai mult. L-am prezentat foarte bine sau mai bine decat ceilalti  si atata tot. Poate si de aici totala mea surpriza ca am castigat, cand eu eram fericit ca ma numaram printre „cei mai buni”.  

A consemnat Ovidiu Constantinescu.

Anuarul Firmelor de Securitate 2023

AFS 2023_coperta1

Testimoniale

Dan Alistar, director general Alistar Security: “Portalului securitatesiprotectie.ro ii urez mult succes in promovarea industriei, in educarea publicului si in cresterea audientei.”

Valeria Bianu, consultant Sectia Comerciala a Ambasadei Suediei: "Dorim sa multumim si sa felicitam echipa Klaus Media Press pentru promptitudinea si profesionalismul cu care ne-au sprijinit in proiectul nostru! Speram ca acesta sa prinda viata si, astfel, sa avem ocazia sa colaboram impreuna cu echipa Klaus Media Press si pe mai departe! Felicitari, avem nevoie de profesionisti ca dvs!"

Mariana Morar, director Morar Paza si Protectie: "Anuarul Firmelor de Securitate si portalul www.securitatesiprotectie.ro sunt doua produse media utile si necesare pe piata de securitate privata din Romania"

Abonare la newsletter

Avem 21 vizitatori și niciun membru online